رایانش ابری یا Cloud Computing در دوران همه‌گیری کرونا




رایانش ابری یا Cloud Computing چگونه در دوران همه‌گیری کرونا همچنان ارتباط ما را بر قرار نگه داشته است؟

در دورانی که دولت‌ها با توقف فعالیت‌ها و اعمال قرنطینه تلاش در توقف شیوع بیماری کرونا کرده اند، مردم و کسب وکارها برای ادامه‌ی زندگی خود به فن‌آوری اتکا کرده‌اند. با وجود محدودیت‌های تردد، مردم و کسب وکارها برای ادامه‌ی فعالیت کاری خود، ارائه‌ی خدمت و سرگرمی به اینترنت و ابزارهای متنوع web روی آورده‌اند.

این همه‌گیری به ما نشان داده است چگونه رایانش ابری در دنیای امروز غیرقابل اجتناب است. بسیاری از خدمات و تسهیلات ایجادشده بر روی اینترنت به کمک رایانش ابری به دست آمده‌اند. از بازی‌های کامپیوتری گرفته تا نرم‌افزارهای موبایلی و ابزارهای نرم‌افزاری استفاده شده توسط کسب و کارها، همواره نقشی حیاتی برای رایانش ابری وجود دارد. شاید بتوان اهم کاربردهای رایانش ابری در این دوران را در موضوعات زیر یافت:

فراهم‌کردن امکان تجارت الکترونیک قابل اتکا

با وجود محدودیت تردد، نیاز به تهیه‌ی مایحتاج زندگی از بین نرفته است. تقریبا تمامی فروشگاه‌های بزرگ اینترنتی – مخصوصاً در دورانی که تراکنش‌های آنها به شدت رو به افزایش است – از رایانش ابری استفاده می‌نمایند.

فروشگاه‌هایی که هنوز از ساختارهای سنتی میزبانی وِب استفاده می‌کنند، احتمالا با مشکلاتی چون قطع سرویس به‌دلیل افزایش حجم تراکنش‌ها روبرو خواهند شد. سرویس‌های میزبانی ابری، بسیار منعطف و مقیاس‌پذیر هستند و به همین دلیل افزایش ناگهانی حجم تراکنش‌ها باعث قطع سرویس آنها نخواهد گردید.

همچنین، سرویس‌های ابری عموماً به امکانات امنیتی بیشتری برای مقابله با حملات سایبری مجهز هستند. آنها می‌توانند سرورهای خود را در مقابل حملات DDoS، تلاش برای هک کردن و دیگر خطرات امنیتی بهتر محافظت نمایند. این موضوع به معنای آن است که زمان از کارافتادگی یا Downtime کمتری را به دلیل حملات سایبری تجربه خواهند کرد.

این واقعیت شایان ذکر است که رایانش ابری در برابر جرائمی از فضای مجازی مانند سرقت کارت‌های اعتباری نیز بهتر عمل می‌کند. از آنجا که روش‌های سرقت اطلاعات کارت‌های اعتباری از “ابرهای تاریک” یا Dark Cloud برای نگهداری اطلاعات خود استفاده می‌نمایند، سرویس‌های رایانش ابری معتبر، موانع ترسناکی در برابر کسانی ایجاد می‌کند که قصد چنین حملاتی را دارند. این سرویسها از عاری بودن محیط خود از هرگونه بد‌افزار اطمینان حاصل نموده و فعالیت‌های غیر متعارف را تشخیص می‌دهند و به‌سرعت آنها را متوقف می‌نمایند. خدمات رایانش ابری معتبر معمولاً در مشارکت با شرکت‌های متخصص در زمینه‌ی امنیت، محققین و مامورین قانون همکاری می‌کنند تا مانع از جرائم سایبری گردند.

پشتیبانی سرویس‌های سلامت

بر اساس گزارش منتشرشده توسط West Monroe Partners، صنعت بهداشت و درمان بیش از صنایع مالی، نیرو و آب و فاضلاب از رایانش ابری بهره می‌گیرد. بسیاری از بیمارستان‌ها، موسسات درمانی و وزارت بهداشت، داده‌های خود را به‌صورت دیجیتال تبدیل نموده و آنها را به سرویس‌های ابری انتقال داده‌اند تا با بهینه کردن سرویس‌هایشان بهترین نتایج را در اختیار بیماران قرار دهند.

استفاده از سرویس‌های رایانش ابری در مراحل اولیه، قدم بزرگی در مبارزه با همه‌گیری کرونا محسوب می‌شود زیرا امکان پردازش داده‌ها با هدف دستیابی سریع‌تر به نتایج را فراهم می‌نماید. رایانش ابری تنها به ذخیره‌سازی اطلاعات محدود نمی‌شود. این خدمت همچنین هزینه‌های پردازشی را کاهش می‌دهد زیرا لزومِ بازآموزش پرسنل، خرید تجهیزات جدید انفورماتیکی و فضای موردنیاز آن را محدود می‌نماید. همچنین این سرویس، تعامل بین سیستم‌های مختلف را نیز تسهیل می‌نماید.

همچنین، رایانش ابری امکان “دور دارویی” یا Telemedicine را نیز فراهم می‌نماید. امکان دسترسی از راه دور به داده‌های سوابق بیماران به همراه ابزارهای آنلاین دیگر، این امکان را در اختیار پزشکان قرار می‌دهد که بیماران خود را از راه دور ویزیت کنند. امکان درمان از راه دور یا Telehealth در دورانی که مردم تلاش می‌کنند از تماس با افراد دیگر اجتناب کنند کاربرد زیادی خواهد داشت. درمان از راه دور برای تشخیص برخی از بیماری‌ها و برای پردازش اسناد و مدارک پزشکی استفاده خواهد شد.

تسهیل امکان دورکاری

با وجود این‌که تمامی مشاغل امکان دورکاری ندارند، رایانش ابری برای گروهی که امکان دورکاری دارند امکانات بسیار خوبی فراهم نموده است. فعالیت‌های ستادی، آموزش، برنامه نویسی، طراحی وب، ویراستاری، فعالیت‌های مهندسی، بازاریابی دیجیتال، مشاوره و بسیاری از مشاغل دیگر با سهولت قابل قبولی امکان دورکاری دارند و این امکان با بهره گیری از این فن‌آوری تسهیل می‌گردد.

سایت‌های بزرگی مانند Upwork, Guru, Freelancer از رایانش ابری استفاده می‌کنند تا برای کاربرانشان امکان دسترسی از هر نقطه‌ی جهان را فراهم نمایند. به صورت مشابه، ابزارهای اتصال از راه دوری مانند TeamViewer یا Skype برای ارائه‌ی سرویس‌های خود از رایانش ابری استفاده می‌کنند. حتی نرم افزار ارتباطی Zoom که در همه‌گیری اخیر به شدت مورد استقبال قرارگرفته است نیز از رایانش ابری استفاده می‌کند.

پیش از فن‌آوری رایانش ابری، دورکاری به شکل‌های مختلف وجود داشت اما همواره با مشکلات فنی و کاستی‌هایی مواجه  بود. به‌عنوان نمونه، فعالیت‌های حسابداری می‌توانستند از منزل انجام شده و سپس نتایج آنها از طریق ایمیل به محل کار ارسال گردند. اما درصورت بُروز اشتباه یا نیاز به همکاری چند نفر بر روی یک سند دشواری‌های زیادی در برابر افراد وجود داشت. این در حالی است که مستندی که بر روی یک سیستم رایانش ابری ذخیره شده است براحتی توسط چند نفر به صورت همزمان قابل استفاده است و اتصال بین سیستم‌های متعدد، امکان بروز خطا را شدیدا کاهش داده است.

فراهم کردن سرگرمی برای خانه نشینان

موضوع فاصله‌گذاری فیزیکی تنها در تهیه‌ی مایحتاج روزمره تاثیر نگذاشته است. موضوع عدم تحرک و پرداختن به فعالیت‌های فیزیکی روزهای عادی، بر روی ذهن مردم نیز تاثیر خود را به جای می‌گذارد. خوشبختانه، ابزارهای سرگرمی و اینترنت، تنوع زیادی از انتخاب‌ها را برای سرگرم شدن در منزل در اختیار مخاطبین قرار داده است.

تامین‌کنندگانی چون Netflix, HBO, Hulu, Amazon Prime Video و ده‌ها شرکت دیگر، لیست بلندی از برنامه‌های ویدئویی در اختیار مخاطبین قرار داده‌اند. برای علاقمندان به بازی‌های ویدئویی، بازی‌های در دسترس بر روی کنسول‌ها و تلفن‌های هوشمند امکانات خوبی برای سپری کردن اوقات فراغت تامین کرده‌اند. از سوی دیگر حجم مطالب ارسالی بر روی شبکه‌های اجتماعی به شدت افزایش یافته است. همه‌ی اینها به همراه پدیده‌های جدیدی مانند Tik-Tok تنها به کمک رایانش ابری ممکن شده‌اند. بدون در اختیار داشتن این فن‌آوری، تک تک این سرویس‌ها با گلوگاه‌هایی مانند قطعی یا کُندی سرویس روبرو می‌شدند.

رایانش ابری در پدیده‌ای مانند همه گیری، ضروری است

برای یک لحظه، دنیای بدون رایانش ابری را تصورکنید. احتمالاً دنیا از هم نخواهد پاشید اما حتما زندگی روزمره‌ی همه‌ی ما را با کاستی‌های شدیدی روبرو خواهد کرد. این اتفاق، به معنی زمان‌های انتظار طولانی و خسته‌کننده بودن زندگی روزمره خواهد بود. برای کسب و کارها، این اتفاق به معنای عدم تداوم برخی و دشواری‌های مضاعف برای دیگران خواهد بود. رایانش ابری، ثبات و انعطاف برای سرویس‌های اینترنتی به همراه آورده است تا بتوانند بدون کاهش کیفیت سرویس در زمان افزایش تقاضا به فعالیت خود ادامه دهند.

 

منبع:

 

https://cloudcomputing-news.net/news/2020/apr/17/how-cloud-computing-is-keeping-us-connected-amid-the-covid-19-pandemic/

 

به اشتراک بگذارید