«مشتری و دیگر هیچ»؛گفت‌وگو با علیرضا بیجار(نایب رئیس هیأت مدیره و قائم مقام مدیرعامل در شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق)




 

ماهنامه‌ی «بانکداری آینده» یکی از معتبرترین نشریات درحوزه‌ی بانکداری در شماره‌ی شهریورماه خود، مصاحبه‌ای با علیرضا بیجار(نایب رئیس هیأت مدیره و قائم مقام مدیرعامل در شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق) در خصوص دو پروژه‌ی بزرگ شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق- بانکداری مبتنی بر شبکه‌های اجتماعی و سامانه‌ی محب- داشته است.

بانکداری مبتنی بر شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان ابرپروژه شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق از سال 98 به درخواست بانک ملت به شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق واگذار شد. این پروژه ترکیبی از خدمات بانکی و نیازمندی‌های مردم در شبکه‌های اجتماعی را برای ارائه‌ی محصولی متمایز در دستور کار دارد. سامانه‌ی «محب» نیز از جمله پروژه‌های بزرگی است که در عرصه‌ی شرکتی در خدمت مشتریان بزرگ بانک ملت فعالیت می‌کند.

در ادامه، بخشی از این گفت‌وگو را خواهید خواند:

 

  • در ابتدا گزارشی درباره‌ی برنامه‌های مهم شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق در سال 98 ارائه کنید.

سال 98 در شرکت مهندسی نرم‌افزار شقایق یک اتفاق بزرگ افتاد و آن تغییر فضای عملکردی از یک فضای پشتیبانی، بازاریابی و مراقبتی از محصولات بانکی به فضای جدید بود. این اتفاق به‌واسطه‌ی اعتماد مجموعه‌ی IT بانک ملت به شرکت مهندسی نرم‌افزارشقایق و واگذاری پروژه «بانکداری مبتنی بر شبکه‌های اجتماعی» برای شرکت محقق شده است.

 

  • پروژه‌ی بانکداری مبتنی برشبکه‌های اجتماعی چگونه محصولی را به بازار عرضه می‌کند؟

به موجب درخواست بانک، ترکیبی از خدمات بانکی و نیازمندی‌های مردم در شبکه‌های اجتماعی برای ارائه‌ی محصولی متمایز در دستور کار قرار دارد. این اپلیکیشن موبایلی بر اساس تجربه‌ی کاربری مشتریان و آخرین تکنولوژی‌های روز دنیا در حوزه‌ی بانکداری و پیام‌رسانی مراحل نهایی خود را می‌گذراند و پس از تست‌های مربوطه و اخذ تأیید به بازار عرضه خواهد شد.

 

  • موج پیام‌رسان اجتماعی در ابتدا بسیار باب شد، اما پس از مدتی با شکست مواجد شد؛ چرا مجدداً این پروژه را آغاز کردید؟

آغاز این پروژه در مسیر تحقق بانکداری دیجیتال(Digital Banking) در بانک ملت کلید خورد. از یک‌سو رشد فزاینده‌ی فین‌تک‌ها در بازار خدمات کشور و از سوی دیگر حرکت بانک‌ها از جمله بانک ملت در مسیر بانکداری باز موجب شد تا توجه به استفاده از تکنولوژی‌های روزآمد از اولویت بالایی در بازار رقابتی برخوردار شود؛ اما ذکر این نکته ضروری‌ست که هدف بانک ملت، ایجاد یک پیام‌رسان صرف نیست، بلکه ایجاد محصولی بانکی با بهره‌گیری از توانمندی‌ها و خدمات قابل ارائه در حوزه‌ی پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی همچون؛ Chat، Push Notification، Channel، Groupو مواردی از این دست است که به‌عنوان تجربه‌ی مطلوب مورد درخواست کاربران است؛ البته چگونگی ترکیب اینها با خدمات بانکی، خود نکته‌ی بسیار مهمی است که باید در محصول نهایی مشاهده کرد.

اما در مورد شکست یا موفقیت‌های پیشین پیام‌رسان‌ها در کشور باید از جوانب مختلف به موضوع نگاه کرد. به‌طورکلی بومی‌سازی تکنولوژی، موضوعی زمان‌بر و نیازمند کسب تجربیات متفاوتی‌ست؛ به‌ویژه حوزه‌ی پیام‌رسان که از نظر زیرساخت سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و نیروی متخصص با همه‌ی تجربیات قبلی کشور در بخش تراکنش‌های بانکی یا تبادل پیام بسیار متفاوت است.

 

  • بانک ملت دو محصول با نام‌های «سکه» و «همراه بانک» دارد؛ آیا اینها رقیب یکدیگر نخواهند شد؟

«سکه» متعلق به شرکت «به‌پرداخت ملت» است که یک شرکت بورسی و مستقل محسوب می‌شود این شرکت، اپلیکیشن سکه را در بازار رقابتی خود با توجه به نیاز بازار برای کاربران خود عرضه کرد تا نیازهای کسب‌وکاری حوزه‌ی تخصصی خود به‌عنوان یک شرکت PSP را پشتیبانی کند و در این اپلیکیشن، خبری از خدمات تخصصی بانکی و ارتباط مستقیم با حساب‌های بانکی وجود ندارد. همراه‌بانک ملت، نیز یک سامانه‌ی بانکی است که بخشی از خدمات بانکی قابل ارائه در شعب را از طریق موبایل و با سهولت بیشتر عرضه می‌کند.

همان‌طور که اشاره شد هیچ‌یک از این محصولات رقیب یکدیگر نیستند؛ بلکه هرکدام در بخش‌بندی محصولات بازار به گروهی از مشتریان سرویس‌دهی می‌کنند. ممکن است در برخی خدمات شباهت‌هایی داشته باشند؛ اما نحوه‌ی ارائه‌ی خدمات، تفاوت معناداری خواهد داشت. در محصول جدید بانک ، اتفاق اصلی، تلفیق خدمات بانکی و سرویس‌های مالی با خدمات پیام‌رسانی متناسب با شبکه‌های اجتماعی و با یک رابط کاربری متناسب با تجربه‌ی کاربری این‌گونه محصولات است و به طور حتم، جایگاه مشخص خود را در بازار رقابتی، هدف گرفته است.

 

  • از سایر اقدامات و پروژه‌های‌تان بگویید.

پروژه‌ی دیگری در شرکت شقایق در دست داریم که جزو پروژه‌های اساسی ما محسوب می‌شود و آن سامانه‌ی «محب» است که یک محصول ویژه‌ی بازار مشتریان شرکتی بانک ملت محسوب می‌شود و عمدتاً به مشتریان بزرگ مالی، سرویس ارائه می‌دهد. این پروژه‌ مهم‌ترین سامانه‌ی بانکداری گروه مشتریان شرکتی است که از ویژگی‌های خاصی نیز برخوردار است. این نرم‌افزار از همان ابتدای تولید توسط تیم‌های فنی زیرمجموعه‌ی این شرکت طراحی و تولید شده و تا به امروز پشتیبانی و توسعه یافته است و سال گذشته حدود هفت پروژه‌ی توسعه‌ای برای ارتقای محصول داشتیم؛ همچنین با همکاری شرکت فرابوم به دنبال ایجاد یک سوپرمارکت بانکی برای مشتریان گروه شرکتی هستیم و مقدمات تولید این محصول نیز فراهم شده و در دست اقدام است.

 

  • احتمالاً نگاه پلتفرمی بر این نرم‌افزار حاکم است تا برای هر شرکت بزرگ یک محصول خاصی را در یک گفتمان مشترک طراحی کنید که مختص آن شرکت است؟

این سامانه یک دریچه‌ی بانکداری شرکتی نزد مشتری ایجاد می‌کند و با اتصال به زیرساخت‌های مالی و سامانه‌های حسابداری شرکت، مدیریت مالی شرکت را ارتقا می‌دهد، به‌عبارت دیگر یک سامانه‌ی مدیریت حساب‌های بانکی که از ابتدای شکل‌گیری یک هدف اصلی را دنبال کرده است و آن این مهم است که محصول برای شرکت متقاضی، شخصی‌سازی می‌شود. در این نرم‌افزار همه‌ی موارد اعم از سطوح دسترسی، نحوه‌ی تأیید تراکنش‌های مالی، حد هر فرد برای تأیید، انواع گزارش‌ها و بسیاری از موارد دیگر بر اساس نیاز و ساختار سازمانی هر مشتری طراحی و تحویل ایشان می‌شود.

 

*مشروح این مصاحبه را می‌توانید در فایل پیوست مطالعه نمایید.

مصاحبه با علیرضا بیجار

 

به اشتراک بگذارید