سامانه مدیریت حساب های بانکی (محب)

 

 

سامانه یکپارچه مدیریت حساب های بانکی با نام اختصاری محب به عنوان اولین سامانه Office Banking در سطح کشور، ابزاری است که می توان به کمک آن گردش وجوه حساب های بانکی هر سازمان را پایش و با استفاده از گزارشات متنوع آن، شاخص های مالی مورد نیاز را استخراج نمود. این سامانه با فراهم آوردن امکاناتی برای دسته بندی عناوین واریز و برداشت، شناسایی دقیق گردش وجوه در یک یا چند حساب بانکی را فراهم آورده و در مجموع شفافیت مالی، سهولت کنترل و پیگیری امور بانکی را امکان پذیر می سازد.

سامانه محب، حسب تفاهم داخلی فی مابین بانک ملت و هریک از مشتریان با هدف وفادارسازی مشتریان ارزنده بانک، جلب رضایتمندی و نگهداشت ایشان طراحی و تولید گشته است که بر اساس نوع نیازمندی های مشتری قابل استفاده بوده و نیازهای مدیریتی بر روی حساب های بانکی را برای آنان مرتفع می سازد.

 

از مهمترین امکانات و قابلیت های این سامانه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

  • امکان پایش گردش وجوه نقد سازمان به همراه مجموعه های تحت پوشش و آگاهی از آخرین وضعیت میزان وجوه نقد به صورت یکپارچه و متمرکز
  • امکان رویت گزارشات و صورتحساب، بدون محدودیت زمانی و تراکنشی در بستر اینترنت و اینترانت
  • امکان مدیریت چک های صادره و آگاهی از آخرین وضعیت آن ها
  • ایجاد وحدت رویه در خصوص واریز و برداشت از حساب های بانکی در سازمان های بزرگ
  • ارائه گزارشات آنی مورد نیاز از وضعیت نقدینگی برای اتخاذ سیاست های مالی
  • کاهش زمان تولید گزارشات برای سطوح مدیریتی
  • کاهش چشمگیر میزان مغایرت حساب های مالی با صورتحساب بانکی و ایجاد سهولت در کشف و برطرف نمودن موارد مغایرت احتمالی
  • کاهش هزینه و حذف برخی از عملیات دفتری غیر متمرکز
  • استفاده بهینه از نیروی انسانی از طریق بهبود فرآیندهای مالی
  • امکان ثبت و صدور انواع حواله های الکترونیکی اعم از انتقال وجه ملتی، پرداخت ویژه، حواله پایا و حواله ساتنا به صورت گروهی و موردی و ارجاع آن به امضاداران مجاز مشتری به صورت کارتابل امضا
  • امکان مشاهده و گزارش گیری تسهیلات دریافتی از شعب بانک ملت
  • امکان مشاهده گردش حساب و سر رسید چک های بین راهی در سامانه موبایل بانک شرکتی(مباشر)
  • ارائه سرویس بُن کارت حقوقی سامانه محب با امکان تخصیص، شارژ، استعلام، انسداد و رفع انسداد به صورت موردی و گروهی کارت های مجازی صادره از یک حساب واحد شرکت/سازمان
  • امکان گرفتن چاپ و خروجی های متنوع مانند Excel-Text-Xml و همچنین نمودارهای آماری از کلیه گزارشات آنی سامانه
  • استفاده از پروتکل امن SSL و امضای دیجیتال(Token) و همچنین قرار دادن فایروال های سخت افزاری بر روی سرور محب جهت حفظ بستر امنیتی

 

سامانه محب تاکنون برای سازمان ها و مشتریان بزرگ دولتی و غیر دولتی در سطح کشور نصب و راه اندازی گردیده است و هر مشتری بنا به میزان نیاز خود از قابلیت های سامانه بهره مند گردیده است. در این میان می توان به مشتریانی مانند شرکت مخابرات ایران، شرکت ملی گازایران، شرکت ملی نفت ایران، شرکت آب و فاضلاب شهری، دانشگاه تهران، شرکت توزیع برق، شرکت های پتروشیمی، شرکت های سیمان، سازمان های عام المنفعه نظیر اداره اوقاف و امور خیریه، جمعیت هلال احمر، سازمان بهزیستی کشور و…، سازمان نظام مهندسی، شرکت های پخش، صنف دانشگاهی و آموزشی اعم از علوم پزشکی های سراسر کشور، صنف بیمه ای کشور از جمله بیمه ایران، آسیا، مرکزی، پارسیان، کارآفرین، نوین، خدمات درمانی، تأمین اجتماعی و تعداد زیادی از شرکت ها و هلدینگ های صنعتی و غیر صنعتی مانند شرکت ملی حفاری ایران، مناطق نفت خیز جنوب، مناطق ویژه اقتصادی، شرکت های حوزه فولاد اشاره نمود. همچنین به منظور تطبیق سیستم و سرویس های آن، با تکنولوژی های روز دنیا و خدمات جدید، تاکنون چهار فاز توسعه کلان و کیفی، طراحی و پیاده سازی شده است و فاز پنجم آن نیز در مرحله بهره برداری می باشد.

 

آمار و اطلاعات محب منتهی به 1400/11/30:

 

 

محب

 

  • فاز پنجم توسعه کیفی سامانه مدیریت حساب هاي بانكي (محب)

در اين پروژه بازطراحی و بازنویسی سامانه مدیریت حساب های بانکی(محب) با بهره‌گیری از تکنولوژی میکرو سرویس با هدف بهبود رابط کاربری(UI)، تجربه کاربری(UX) و پوشش دهی استاندارد های امنیتی با قابلیت واکنش گرایی و انعطاف پذیری طراحی و تولید شده است. در این فاز علاوه بر اینکه تمامی وظایف عملکردی سامانه موجود به سامانه جدید منتقل می‌گردد خدمات جدیدی نیز به سامانه محب افزوده خواهد شد؛ برخی از این خدمات به شرح ذیل می‌باشد:

  • مدیریت اسناد

شامل بارگذاری اسناد، دریافت و مشاهده اسناد و گزارش‌های بارگذاری اسناد می‌باشد.

  • ایجاد سامانه جدید گزارشات مدیریتی

بر اساس نياز سنجي انجام شده گزارشات متعدد در بازه‌هاي زماني انتخابي و در سطوح مختلف بانك (نواحي و مديريت شعب مناطق و استان‌ها) تولید شده است.

  • گزارش صورتحساب ملت كارت حقوقي

در این خدمت، استفاده كنندگان از ملت كارت حقوقي می‌توانند گزارشی از تراکنش‌های کارت مشتری حقوقی خود و گردش حساب مربوطه را همانند گزارش شماره6972 نسخه شعبه سامانه بانکداري متمركز در سامانه محب مشاهده و دریافت نمایند.

  • ایجاد قابلیت واریز گروهی از طریق فایل بارگذاری در سامانه محب

امكان بارگذاری فایل واریز گروهی(طبق فرمت فایل واریز گروهی نسخه شعبه سامانه بانکداری متمرکز) در سامانه محب ایجاد شده است. به این صورت که فایل واریز گروهی در سامانه محب بارگذاری و کد رهگیری یکتا ایجاد می‌گردد و اطلاعات فایل واریز گروهی(کدرهگیری، شماره مشتری و عنوان مشتری و…) از سامانه محب به صورت آنلاین به سامانه بانکداری متمرکز ارسال شده سپس از طریق پردازش های موجود در سامانه بانکداری متمرکز، واریز گروهی انجام می گردد.

  • ايجاد خدمت صدور دستور تسهيم گروهي ويژه

امكان تعيين و ایجاد روند مکانیزه تسهيم منابع با توجه به شناسه هاي واريز به حساب‌های مبدا معین شده و درصد های مشخص در سامانه محب ایجاد شده است.

  • تغییر در هویت بصری و تجربه کاربری

طراحي  UIو  UXو باز توليد سامانه محب بر اساس سياست ها و استاندارد هاي مورد تاييد اداره كل مديريت بازاريابي بانک ملت انجام شده است.

  • پروژه خدمت حواله‌های الکترونیکی ترکیبی (انتقال وجه/ پایا/ساتنا) برای شرکت ملی نفت ایران

از آنجاییکه شرکت‏ها و سازمان‏های استفاده کننده از سامانه مدیریت حساب‏های بانکی (محب) با حجم قابل توجهی از حواله‌های بانکی مواجه می باشند، ضرورت ایجاب نمود سامانه محب ارتقا یابد.

بر این اساس، پروژه “تغییر در وب سرویس‌های حواله های الکترونیکی شرکت ملی نفت ایران” با درخواست امکان ثبت انواع حواله امضا شده (انتقال وجه، پایا و ساتنا) در یک وب سرویس واحد برای شرکت ملی نفت ایران طراحی و تولید گردید و سامانه محب با ارائه این وب سرویس، خدمت حواله گروهی ترکیبی انتقال وجه، پایا و ساتنا (و خدمات وابسته) را به شرکت­ ملی نفت ایران ارائه می‌نماید.

در این پروژه، امکان فراخوانی یک وب سرویس برای ثبت حواله های الکترونیکی(انتقال وجه، پایا و ساتنا) و امضای انواع حواله ثبت شده در یک مرحله برای شرکت ملی نفت فراهم گردیده است. در واقع این وب سرویس، امکان ثبت انواع حواله را به مشتری می دهد که در آن نوع حواله در زمان ارسال به سامانه بانکداری متمرکز توسط سامانه محب تشخیص داده خواهد شد.

 

  • پروژه چک صیادی (پیچک)
  • در اين پروژه، امکان ارتباط با سامانه پیچک بانک مركزی جمهوری اسلامی ایران برای ثبت، انتقال و گزارش چک‌های صیادی مهیا گردیده است. قسمت ثبت این سامانه، مشابه صدور و ثبت تاییدیه چک به همراه الزامات دیگر چک صیادی است.

برخلاف چک‏های قبلی، چک صیادی مشخصاً برای یک شخص حقیقی/حقوقی صادر و دریافت کنندة آن نیز باید در سامانه پیچک ثبت نماید. این موضوع تحت عنوان تایید یا عدم تایید دریافت چک در سامانه محب قابل انجام می‌باشد. در زمان انتقال چک صیادی از شخصی به شخص دیگر، انتقال دهنده لازم است در سامانه پیچک این موضوع را ثبت نماید. بنابراین از طریق سامانه محب امکان این موضوع در اختیار دارنده چک قرار گرفته است. امکان مشاهده آخرین وضعیت چک صیادی و وضعیت انتقال چک صیادی نیز از طریق استعلام از سامانه پیچک در قالب گزارش در این سامانه وجود دارد.

تشریح اقدامات یا پروژه های انجام شده در حوزه امنیت و پایداری خدمات پروژه محب

 

  • ارتقای سخت­افزاری برخی سرورهای پروژه سامانه محب
  • ارتقای سیستم­ عامل تمامی سرورهای پروژه سامانه محب
  • ایجاد زیرساخت و تخصیص ماشین­های مجازی فاز پنجم توسعه کیفی سامانه محب
  • اخذ گواهینامه سیستم مدیریت امنیت اطلاعات(ISMS) بر اساس استاندارد ISO-27001:2013
  • اخذ گواهینامه سیستم نظام آراستگی محیط کار بر اساس استاندارد 5S
  • جایگذاری ماژول سخت­افزاری امنیتی (HSM) پشتیبان در مرکز داده
  • به روز رسانی طرح تداوم کسب و کار (BCP)

 

مهمترین دستاوردها و افتخارات کسب شده برای شرکت طی سال 1400 در پروژه محب

 

  • تقدیر و تشکر دانشگاه تهران در خصوص پیاده سازی خدمت مدیریت واریزها به همراه گزارشات مربوطه
  • تقدیر و تشکر دانشگاه بین المللی قزوین بابت پیاده سازی سرویس حواله های الکترونیکی انتقال وجه بدون محدودیت سقف سامانه محب

 

  • پروژه تغییر سیستم انتقال وجه الکترونیکی سامانه مدیریت حساب­هاي بانكي (محب)

 

شرکت‏ها و سازمان‏های استفاده کننده از سامانه مدیریت حساب‏های بانکی (محب) عموماً با حجم قابل توجهی از حواله­ های
انتقال وجه بانکی مواجه بوده و انجام این موضوع گرچه با استفاده از امکانات موجود در سامانه محب نسبتاً شرایط مناسبی دارد ولی وجود محدودیت­های خاص از تسهیل در روند کار جلوگیری می­نماید.

این محدودیت­ها به واسطه دستورالعمل­ها و پروتکل­های جدید نظیر تعیین سقف حواله های غیرحضوری که توسط بانک مرکزی ایجاد و ابلاغ گردیده است، پدید آمده و انتقال وجوه بین حساب­های بانکی را با مشکل روبرو نموده است. در واقع شرکت ها/ سازمان­ها حتی به منظور انتقال وجوه بین حساب­های داخلی و ملتی خودشان نیز با وجود بسترهای الکترونیکی همانند سامانه محب بایستی به صورت حضوری اقدام و الزاماً به شعبه مراجعه نمایند.

بر این اساس، ایجاد بستری برای انتقال وجه بین حساب­های داخلی و ملتی یک سازمان، که این نیاز مشتریان محبی و ارزنده بانک را پوشش دهد، بسیار مورد نیاز بوده و ایجاد این امکانات هدف انجام این پروژه می‏باشد.

بدین ترتیب، حواله پس از ثبت، ایجاد و تایید از حساب مبدأ برداشت و به حساب مقصد (حساب ذینفع وجه) واریز می­گردد و نیازی به حضور فیزیکی دریافت کننده وجه نمی­باشد. همچنین تمامی انواع حواله ­های انتقال وجه ملتی اعم از حواله انتقال وجه گروهی، موردی و یک مرحله­ای مشمول این فرآیند می­گردد.

سقف ریالی حواله نیز حداکثر مبلغی است که در قالب تعیین نقش توسط مشتری تحت عنوان حواله ثبت، جمع بندی و تایید مشخص شده باشد، که در این مورد مشتری تعیین کننده سقف ریالی و تعدادی می باشد.